Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 11 oktober 2019

Vandaag is comingout-dag

Maar wat is het nou eigenlijk?

Op Coming-Outdag, die in Nederland sinds 2009 jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Dit lijkt misschien een eitje, maar veel (jonge) mensen zien hier enorm tegenop. Soms met gevolg dat iemand de kast niet uit durft te komen, met mogelijk psychologische schade tot gevolg.

D66 Deventer zetten zich continu in voor LHBT+ dit omdat de gemeente een stuk dichter bij de mensen staat dan een provinciale of landelijke overheid. Ook is Deventer een regenbooggemeente, vandaag hangt daarom de regenboogvlag aan de mast van het stadhuis. Een goed signaal vindt D66 Deventer.

Coming-outdag is voor D66 heel belangrijk omdat de vrijheid en eigen keus voor seksualiteit in de kern gaat om de vrijheid om zelf te bepalen wie je bent en wilt zijn.

Het maken van die eigen keus is minder makkelijk en vanzelfsprekend dan het lijkt.

Veel mensen krijgen spontaan de kriebels bij een gesprek over bijvoorbeeld ‘genderneutraliteit’ of ‘homoseksualiteit’ en schieten dan in een soort reflex”. Degenen die anders kiezen en voelen dan het meest voorkomende ‘gemiddelde’, ervaren die reacties als afwijzing.  Daarom is een open dialoog met wederzijds begrip belangrijk voor acceptatie en tolerantie.

D66 Deventer is blij met comingout-dag. Je zou hopen dat zoiets helemaal niet nodig is, maar de strijd voor gelijkheid en tolerantie is nog niet voldoende gestreden. Als een dag als vandaag daar een beetje bij helpt dan is dat al een succes. Het helpt ook anderen te begrijpen hoe moeilijk het kan zijn om uit de kast te komen.